1st November 2018
FW6

Mineraalit eli kivennäisaineet ovat luonnossa kiinteässä muodossa esiintyviä alkuaineita tai epäorgaanisia yhdisteitä. Niillä on tietynlainen koostumus ja yleensä säännöllinen kiderakenne. Mineraalien alkuaineet voivat vaihdella puhtaista alkuaineista suoloihin ja silikaatteihin. Mineraaleja syntyy geologisissa prosesseissa. Se ei ole mikään ihmekään, sillä maapallon kuori ja kaikki maapallon eri kivilajit koostuvat erilaisista mineraaleista. Erilaisia mineraaleja onkin noin 4 000 kappaletta. Täysin tarkkaa määrää ei tiedetä.

Mineraalien käyttö kosmetiikassa

Maailmalla mineraalimeikit ovat olleet suosittuja jo pitkän aikaa. Sen sijaan Suomessa niitä on alettu käyttää enemmän vasta muutaman viimeisimmän vuoden aikana. Mineraalimeikkejä voi käyttää niin normaalilla iholla, sekaiholla kuin rasvaisellakin iholla. Mineraalimeikkipohjat eivät tuki ihoa, vaan jättävät ihoon hengittävän tunteen. Yleisesti ottaen mineraalimeikkien koostumukseen kuuluu titaanidioksidia, sinkkioksidia, mica-mineraaleja ja rautaoksideja. Titaani- ja sinkkioksidien käyttäminen jauhemaisissa meikeissä tuovat meikkeihin hyvää levittyvyyttä.

Mineraalimeikeissä ei siis käytetä ollenkaan nestemäisiä raaka-aineita. Kun on ostamassa kosmetiikkaa ja haluaa valita nimenomaan mineraalimeikkejä, ne tunnistaa lyhyestä INCI-listasta. Tämä lista pitää sisällään erilaiset keinotekoiset pigmentit, säilöntäaineet ja hajusteet. Mineraalimeikeissä tällaisia keinotekoisia aineita ei ole, joten sen vuoksi näitä tuotteita ei ole myöskään merkitty meikkien INCI-listaan. Jos siis haluaa panostaa luonnonkosmetiikkaan, ovat mineraalimeikit paras vaihtoehto. Ne eivät myöskään aiheuta yliherkkyyttä.

Mineraalien muut käyttötarkoitukset

Maailmassa on monia erilaisia mineraaleja. Kivimineraalit ovat kivilajeja muodostavia mineraaleja. Näitä mineraaleja voidaan hyödyntää monessa eri tarkoituksessa. Kivista liukenee vesistöihin mineraaleja, jotka säilyvät juomavedessä. Ne tekevät vedestä mineraalipitoista, kuten veden kuuluu ollakin. Teollisuudessa hyödynnetään myös malmimineraaleja. Ne ovat mineraaleja, joista on kannattavaa alkaa erotella metalleja. Suomessa on useita kaivoksia, joissa kaivetaan malmimineraaleja. Ne eivät ole kuitenkaan ainoita teollisuusmineraaleja, joita Suomesta löytyy.

7

Teollisuusmineraalit ovat mineraaleja, jotka ovat jo sellaisenaan käyttökelpoisia ja hyödynnettäviä mineraaleja. Suomessa esiintyviä teollisuusmineraaleja ovat muun muassa apatiitti, kalsiitti, dolomiitti, talkki, kvartsi, maasälpä, teollisuuskivet ja vuolukivet. Näiden lisäksi Suomesta löytyy jonkin verran myös koru- ja jalokiviä. Suomen yleisin korukivi on ametisti. Korukivet jaetaan fanerotsooisiin kiviin, mesoproterotsooisiin kiviin, paleoproterotsooisiin kiviin ja arkeeisiin kiviin. Aiemmin korukivet on tunnettu myös niin sanottuina puolijalokivinä.

Kaija Nurminen

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: